true colours

NLP

Artikelindex

Wat is NLP?

Officieel betekent NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren. Een hele mond vol en nietszeggend. NLP betekent voor mij: Een gereedschapskist met technieken om te leren communiceren met jezelf en met anderen.

 

In je gedachten (gedachtenkracht) kun je alles aanpassen, reproduceren. Dat wil zeggen: Opnieuw maken van een geestesbeeld, opnieuw voelen, zien, horen en op deze wijze een situatie opnieuw opbouwen. Als je dit vaak genoeg herhaalt, kun je jezelf herprogrammeren. Voor de situatie maakt het niet uit, die is toch al geweest. Het gaat om de indruk die deze situatie bij jou achter heeft gelaten. Zeker als je in het NU hinder ondervindt van deze indruk, een beperkende gedachte bijvoorbeeld, is het prettig als je deze op kunt heffen. Alles is immers mogelijk met je geest. In je gedachten kun je het onmogelijke. We noemen dat ook wel fantasie. Maar dat is alleen iets voor kinderen, of toch niet….? Waarom zou jij vastgeroeste patronen niet kunnen veranderen, als ze niet meer voldoen? Waarom zou jij niet de meest optimale situatie voor jezelf kunnen behalen?

power dream


Voorbeelden:

  • Een autistisch jongetje, gek op computers, heeft in zijn gedachten picto's geïnstalleerd, net als bij Windows. Deze picto's representeren diverse programma's, die het jongetje nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Als hij in gedachten op een picto in zijn hoofd klikt, vertoont hij het bijbehorende gedrag. Hij heeft picto's voor rustig zijn, lief zijn, luisteren, netjes eten, stilzitten etc.
  • Heeft u ook wel eens last van een irritant deuntje, dat je de hele dag blijft achtervolgen? Vertraag het tempo maar eens, steeds verder en verder tot het laagst mogelijke tempo dat haalbaar is. Uiteindelijk weet je niet meer hoe het deuntje ook al weer ging!
  • Of misschien heeft u wel eens last van een rotgevoel in uw buik of maag? Ook gevoel kun je met je gedachten vertragen tot het laagst mogelijke tempo dat haalbaar is. En…voelt het al beter?

Nu hoor ik u al denken: Herprogrammeren, is dat niet eng? Is dat wel verantwoord? Nee, het is niet eng en ja, het is verantwoord. Het is immers jouw gevoel dat je verandert, de ander voelt er niets van. Maar hierdoor is wel een andere manier van communiceren mogelijk, met meer respect voor de ander, voor zijn beeld van de werkelijkheid.

Je gevoel veranderen van: naar:
storm zon

......een kleine moeite............een groot plezier voor jezelf en de ander.........